Chilli paprička je poslední dobou velmi vyhledávanou surovinou. Za jejími účinky se pídí gurmáni, adrenalinoví nadšenci i zvědavci z celého světa. Vždyť která jiná potravina nám do tváře vžene tolik emocí jako právě chilli paprička? Po konzumaci chilli pláčeme, lapáme po dechu a rudneme ve tváři, žádaný je adrenalin a vyplavení endorfinů, které v nás vytvoří pocit štěstí. V některých případech však může po konzumaci chilli nastat i alergie, opuchlost a znecitlivění. Jelikož v chilli obsažený kapsaicin dráždí naše sliznice, je třeba s ním zacházet opatrně. Znáte přínosy a rizika chilli? A umíte je řádně využít?
Přínosy chilli
Přínosy chilli papričky rozhodně převyšují rizika její konzumace, tak proč nezačít zrovinka s nimi?Konzumace chilli papričky je přínosná zejména kvůli její pálivé látce - kapsaicinu. Kapsaicin způsobuje podráždění sliznic a rostlině původně sloužil jako obrana. Potom, co se přišlo na to, že kapsaicin v chilli papričkách není na škodu se konzumace chilli papričky, její pěstování a další využití rozjelo ve velkém. Vždyť chilli paprička byla objevena již před několika tisíci lety. Dnes existuje asi 3000 druhů chilli papriček, které se liší nejen svým tvarem a barvou, nýbrž i svou pálivostí. Krom kapsaicinu v chilli papričkách naleznete i vitamín A, B, C, E a K a minerály draslík, měď a železo. Chilli paprička: