Přínosy versus rizika chilli papričky
Chilli paprička je poslední dobou velmi vyhledávanou surovinou. Za jejími účinky se pídí gurmáni, adrenalinoví nadšenci i zvědavci z celého světa. Vždyť která jiná potravina nám do tváře vžene tolik emocí jako právě chilli paprička? Po konzumaci chilli pláčeme, lapáme po dechu a rudneme ve tváři, žádaný je adrenalin a vyplavení endorfinů, které v nás vytvoří pocit štěstí. V některých případech však může po konzumaci chilli nastat i alergie, opuchlost a znecitlivění. Jelikož v chilli obsažený kapsaicin dráždí naše sliznice, je třeba s ním zacházet opatrně. Znáte přínosy a rizika chilli? A umíte je řádně využít?
Přínosy chilli
Přínosy chilli papričky rozhodně převyšují rizika její konzumace, tak proč nezačít zrovinka s nimi?Konzumace chilli papričky je přínosná zejména kvůli její pálivé látce - kapsaicinu. Kapsaicin způsobuje podráždění sliznic a rostlině původně sloužil jako obrana. Potom, co se přišlo na to, že kapsaicin v chilli papričkách není na škodu se konzumace chilli papričky, její pěstování a další využití rozjelo ve velkém. Vždyť chilli paprička byla objevena již před několika tisíci lety. Dnes existuje asi 3000 druhů chilli papriček, které se liší nejen svým tvarem a barvou, nýbrž i svou pálivostí. Krom kapsaicinu v chilli papričkách naleznete i vitamín A, B, C, E a K a minerály draslík, měď a železo. Chilli paprička:
- má vliv na kardiovaskulární systém
- ničí rakovinné bujení
- je prevencí osteoporózy
- zvyšuje imunitu
- zrychluje metabolismus
- upravuje trávení
- má analgetický účinek
- pomáhá v boji s nadváhou
- je přídavkem nejrůznějších léků a doplňků stravy
- léčí chřipku a nachlazení
- je přírodním antibiotikem
Pro toto a mnohé další je pravidelná konzumace chilli doporučována. Chilli papričku můžete konzumovat v čerstvém, sušeném nebo nakládaném stavu. Ne méně si užijete její rozemleté a drcené formy. Z chilli papričky využijete nejen plody, nýbrž i listy rostliny.
Rizika spojená s konzumací chilli
Pálivá jídla jsou zdravá, to ano. Ale i tady platí přínosné pořekadlo „všeho s mírou“. Rizika přináší právě v chilli papričce obsažený kapsaicin, který dráždí sliznice. Naštěstí, se ještě nenalezla taková paprička, jejíž konzumace by zabíjela. Velkými adeptkami na toto označení jsou chilli papričky, které dosahují až neuvěřitelných 2 miliónů SHU. Patří mezi ně odrůda Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion Butch T, Bhut Jolokii a další. Takovýmto chilli papričkám se také říká ďábelské papričky nebo také démoni. A zkuste si je bez jediné grimasy ochutnat!
Rizika jsou však velká. I když se dá na pálivost postupně zvyknout, nezkušení ochutnávači se mohou dostat do pořádné kaše, když působení kapsaicinu opuchnou, zakašlou se nebo mají jiné příznaky. Právě i kvůli toho je u soutěže v pojídání chilli vždy přítomen lékař. Pálivost a příznaky chilli odezní po cca 20 minutách. Zmírnit je můžete konzumací chleba nebo pitím mléka. Ve většině případech
však chilli paprička není životu nebezpečná, při její konzumaci by se však rozhodně nemělo zapomínat na bezpečnost.
Chilli eshop http://eshop.thechillidoctor.cz/